Blog / Stiri

Stiri despre adevarata bucatarie Italiana

Vara, sezonul fructelor de mare!

2018-08-31 11:02:00 in Food category

Vara, sezonul fructelor de mare!
Daca vorbim despre fructe de mare, ne gandim imediat la o multime de delicatese: scoici, creveti, languste, stridii, homar, calamar, crabi sau caracatite. Ne plac foarte mult deoarece sunt gustoase si extrem de sanatoase, reprezentand o foarte buna sursa de minerale, vitamine si proteine. Multe specii de fructe de mare au un nivel scazut de colesterol, sodiu si grasimi si sunt bogate in vitamine, cum ar fi B6 si B12 si minerale (fosfor, fier, zinc si potasiu)

Pescuitul si consumul de peste si fructe de mare sunt practici extrem de vechi. Cu siguranta ca oamenii preistorici nu stiau atat de multe despre beneficiile mancarii ce provine din mare, insa exista marturii arheologice, cum ar fi oase de peste sau desene rupestre, care ne dovedesc ca era consumata cel putin din perioada paleoliticului superior, adica undeva in jur de 40.000 de ani in urma.

Facem un salt urias de la acele vremuri de mult apuse, un salt in timpul caruia omenirea a inteles focul, a pus stapanire pe informatie, a creat cuvinte si a inventat retete. Si uite asa ajungem in timpul prezent si vorbim despre gastronomie si despre beneficiile consumului de peste si al fructelor de mare.

La Trattoria Il Villagio, avem in meniu cateva feluri de mancare ce contin fructe de mare si am stat un pic la o discutie despre toata aceasta poveste. Discutie de la care, cum era si normal, nu a avut cum sa lipseasca chef Arcangelo.

Si tot povestind despre diverse retete si moduri in care putem prepara fructele de mare, am ajuns la o discutie interesanta din punct de vedere al termenului si al intelesului acestuia.

In limba romana prin fructe de mare intelegem cam tot ce am enumerat mai sus, in primul paragraf. Daca folosim insa limba engleza, avem un inteles mult mai cuprinzator, deoarece o traducere mot a mot a termenului “seafood” ar fi mancare marina deci nu doar delicioasele fructe de mare ci si pesti sau plante care se gasesc in adancul marii. Iar Arcangelo a facut lumina in ceea ce se intelege prin termenul italienesc “frutti di mare”. In gastronomia italiana prin fructe de mare intelegem un grup de alimente de origine animala, derivate din diverse organisme acvatice dar in nici un caz din peste. Fructele de mare sunt doar crustaceele si molustele, cele care pot fi culese direct cu mana din apa si mancate crude. Nimic altceva! Italienii care locuiesc in apropierea marii culeg zilnic aceste “fructe” pe care le savureaza impreuna cu un vin alb, cu o paine buna si cu parmezan.

Si o veste buna pentru cei carora le place sa mai bea cate un pahar…fructele de mare, atunci cand se consuma crude, trebuie consumate intodeauna cu alcool! Ori o tarie ori un vin, niciodata cu apa!

Deoarece contin microorganisme care in contact cu apa devin foarte toxice si daunatoare pentru corpul uman. In Romania foarte rar avem ocazia sa consumam fructe de mare crude, dar totusi este o informatie folositoare pe care sa o luam cu noi in vacanta.