Blog / Stiri

Stiri despre adevarata bucatarie Italiana

INDRAGOSTITI DE DELICIILE ITALIEI

2018-06-01 02:04:09 in News category

INDRAGOSTITI DE DELICIILE ITALIEI
Oare exista vreo persoana careia sa nu-i placa mancarea italieneasca? Nu prea s-a auzit de asa ceva. De ce este aproape imposibil sa nu gasesti un mic restaurant italienesc oriunde ai merge in lumea asta mare? Simplu! Deoarece cucina italiana a cucerit intreg pamantul cu extraordinara ei varietate si calitate! Pentru ca este usor de preparat oriunde in lume si pentru ca este foarte sanatoasa!

Daca arta inseamna stiinta, munca, pasiune si talent, devine foarte clar ca mancarea italieneasca este arta. Pentru ca un italian care gateste stie! El stie exact care sunt ingredientele pe care trebuie sa le foloseasca. Munceste mult, de la o varsta frageda. Incepe ucenic in bucataria familiei, asculta tot ce-i spun cei mari si nu cracneste o secunda ca trebuie sa faca muncile de jos. De ce? Pentru ca este pasionat, pentru ca vrea sa fie bun, pentru ca stie (iar!) ca va face oameni fericiti. De aici si mai departe, talentul devine un detaliu, o personalizare creativa, o semnatura a autorului. Si fie ca devine o vedeta internationala sau ca este responsabil de mesele familiei, italianul devine chef. Spre fericirea noastra, a tuturor!

Cand vorbim despre mancarea italieneasca, vorbim despre felul ideal de a manca. Multi il numesc “dieta mediteraneana” care consta intr-un balans perfect intre putina carne sau branza, grasimea foarte sanatoasa din uleiul de masline extra virgin, o multitudine de fructe de mare si de peste, legume si cereale, toate acestea insotite de un pahar de vin bun.
Intr-o lume in care societatile devin din ce in ce mai industrializate si alimentele sunt mai mult ambulate si procesate, intergitatea inerenta valorilor alimentare italiene devine din ce in ce mai importanta, intr-o lume a lanturilor fast-food si a mancatului pe fuga.
In Italia pietele, aprozarele si bacaniile ocupa inca primele locuri si se pare ca supermarcheturile nu vor castiga aceasta lupta economica. Pentru ca un italiano vero va prefera intodeauna ceva simplu dar natural si sanatos decat ceva sofisticat dar procesat. Si pentru ca italianul este un magician gastronomic, acel ceva simplu va fi cu siguranta delicios!

Din pacate, trend-urile actuale si goana dupa bani au facut ca in majoritatea tarilor, inclusiv in Italia, sa gasim restaurante italienesti care pretind ca servesc mancare traditionala si care, in fapt, sunt foarte departe de bucataria autentica italiana. Au feluri de mancare sofisticate si pompoase, multe din ele fiind nou inventate doar din dorinta de a atrage cat mai multi turisti naivi, care nu stiu cu adevarat ce inseamna bucataria italiana. Le gasim in zonele cu cele mai importante atractii turistice, decorate in stil rural italian, sub diferite denumiri care includ neaparat cuvantul “trattoria”. Multi nu stiu ca trattoria inseamna un loc in care se mananca, mai putin formal, in multe cazuri condus de o familie, nu cu atatea feluri de mancare ca la un restaurant si cu retete autentice, invatate si preluate de la o generatie la alta.

Dar, din fericire, aceste locuri turistice constituie exceptia care confirma regula. Italienii traiesc in toata lumea si marea lor majoritate inca gatesc ca la mama acasa! In bucatarie exista patru elemente primordiale, simplu, corect, gustos si sanatos, toate acestea unite de un al cincilea, pasiunea pentru natura si pentru a gati. Pentru ca masa face parte din activitatea noastra zilnica, nu ne-o intrerupe!

“La cucina piccola fal la casa grande” ( O bucatarie mica face casa mare)